11 Mayıs 2009 Pazartesi

hatasız kul olmaz...


Sabah radyoda "geri dönüp baktığınızda bir daha asla yapmam diyeceğiniz ne var" konusunu konuşuyorlardı. Derin'e sordum senin var mı böyle bir daha asla yapmam diyeceğin bir şey diye; cevap "hırsız olmam" şeklindeydi. Bunu "tecrübene dayanarak mı söylüyorsun" diye sorduğumda ise cevap "evet" idi. Şimdi diyeceksiniz ki 6 yaşında çocuk hangi tecrübesine dayanarak böyle bir şeyden bahsediyor. Tarih 8 mart 2009. Migros'tan alışveriş yapıyoruz. Derin elinde küçük bir oyuncak kedi ile gelip "anneee çok tatlı di mi" sorusuna benden "hayır" yanıtını aldı tabi ki, evde sayısını bilmediğim oyuncak kedi ve bir adet canlı simsim varken yeni bir oyuncak almak manasızdı . Yorgun argın eve dönüp elimi yıkarken, Derin montunun cebinden Migros'taki kediyi çıkarıp masum masum bakarak "ama çok güzeldi" cümlesini kurduğumda başımdan aşağı neyin döküldüğünü tahmin edersiniz.
Gayet sakin bir şekilde yaptığının çok yanlış bir şey olduğunu gidip Migros mağaza müdürüne ve güvenliğine bunu anlatarak o kediciği geri vermesi gerektiğini anlattım. Bir an için bu işi yarına bıraksak fikri de aklımdan geçti ama, doğrusu hemen yapmaktı. Bu arada Derin "ben söyleyemem utanırım anne, sen söyle" diye epey bir ağladı ama bunun onun sorumluluğu olduğunu hatayı yapanın kendisi olduğunu ve kendisinin söylemesi gerektiğini de sabırla anlattım. Bugüne kadar hiç böyle bir olay yaşamamıştık. Burada biz büyüklere çok şey düşüyor. Bir söz bir hareket hırsızlık ile ilgili fikrini farklı bir noktaya taşıyabilir çünkü. Sebebini sonra Migrosta anlatırken öğrendim. Bir kitaptaki resimlere bakarak bir papağanı çalan korsan çocuğun zengin olduğunu düşünmüş. Hikayeyi okuyunca aslı öyle değil ama hayal gücü geniş çocuğumuz böyle kurgulamış. Migros'ta hem müşteri ilişkilerine hem de güvenliğe bunu anlatıp özür dilerken ki sıkıntısı ile iyi bir ders almıştı. Zaten dünkü soruma aldığım cevapta bunu çok güzel anlatıyor. Evet hepimiz hata yapıyoruz ama önemli olan bu hatalardan ders alıp tekrar etmemek.
Bu arada bu olayı sır olarak saklamamızı istedi kendisi elbette diye de belirtmek istiyorum:))

1 yorum:

Sibelbek dedi ki...

Durumla çok güzel başa çıkmışsın. Çocuklarımıza neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretirken çok dikkatli olmamız gerekiyor.
ve aslında en önemlisi onlara örnek olmamız gerekiyor. bu yaklaşımınla ona hem durumun yanlışlığını anlatmışsın hem de örnek olmuşsun...
bravo diyorum sana :)