13 Nisan 2009 Pazartesi

Yay burcu çocuğu

Malumunuz Derin Bey yay burcu çocuğu. Aşağıdaki yazıyı okuyunca çektiğimiz mücadeleyi düşünürken"haaaaaaaah, işte bu yüzden" diyebiliyorum.

Cuma akşamı evde yoktuk, cumartesi doğumgünü vs programı, arkasından pazar gününe de program yapınca klasik bir cumartesi akşamı diyaloğu yaşadık. "Derin'cim ödevlerini bu akşamdan bitir ki sonra zorlanma" söylemlerim ve Derin'in" biraz arkadaşımla oynayıp sonra yapıcam anne, yemeğimi yedikten sonra yapıcam anne, şu star wars bitsin yapıcam anne" sonrası ödev kağıdı karşısında bir o tarafa bir bu tarafa sallanmalar ve benim sinirlerimin klasik alt üst oluşu. Kendisiyle bir konuşma yaptım ve şaşırtıcı olacak ama bu konuşmayı çok sakin ve hatta çok normal bir ses tonu ile yaptım.

"Derin'cim sorumluluklarını bilmen gerekiyor, yatmadan dişlerini fırçalamak, pijamalarını giymek, Derin ekliyor "oyuncaklarımı toplamak", sürekli vız vız yapmadan bizi dinlemek, çantanı toplamak ödevini yapmak .... bunları artık sana hatırlatmayacağım, biz nasıl sana karşı sorumluluklarımızı yerine getiriyorsak sen de yapacaksın, yarın yüzmeye gitmeden önce ödevin bitmezse de Can'lara gitmeyeceğiz. Şimdi nasıl istiyorsan hadi öyle yap" dedim. Kitabımı okumaya devam ettim.

Pijamalarını giyip dişini fırçaladı yattı, ertesi sabah 07.30'da kalktı, elinde ödev kağıdı oturdu ve kendi kendine 45 dakikada ödevini bitirdi. Üstelik te süper düzgün bir yazı ile. Bugün de bu yazı ile karşılaşınca dedim ki belki de çocukarın özelliklerini bilip ona göre davranmalıyız.

"Yay burcunda doğan çocuk ailesi tarafından çok sevilir. Bu güzel, neşeli, cana yakın, hareketli çocuk ayrıca çok da dürüsttür. O daha çok küçük yaşta farkına varmadan doğru hareket etmesini öğrenir. Yalnız daima güler yüzlü, neşeli olan çocuk asla emir dinlemez. Ona ısrar etmek, cezalandırmaya kalkmak hatadır. Çünkü bu çocuk doğuştan bağımsızdır. Bu bağımsızlığıda korumyaya kararlıdır.

Onun için çocuğa, güler yüz, sevgi, ve şevkatle davranılmalı ve yumuşaklıkla her şeyi öğretmelidir. Çocuk, kendisine ısrar edildiğini görünce büyük bir ciddilikle sorumluluklarını anlar. Böylece eğitim konusunda da zorluk çıkarmaz.

Bütün mesele onun fazla enerjisini uygun bir alana yöneltebilmektir. Bu çocuğun bol bol oynaması, spor yapması ve böylece oyalanması da şarttır."






10 yorum:

Sibelbek dedi ki...

Nerden buldun bu yazıyı, adres ver biz de bakalım :)

Unknown dedi ki...

İŞTE AYNN BEN DE BÖYLE Bİ ÇOCUKTUM :). ANNEM DE BANA SEN 9 YAŞINDA RÜŞDÜNÜ İSPATLADIN Bİ DAHA DA SANA HİÇ LAF GEÇİREMEDİK DER HEP. DEMEK Kİ NASIL YAKLAŞACAĞINI BİLEMEMİŞ :)))

yakınuzak dedi ki...

Şekerim,
Bu o fotoğraftaki sıpadan kaynaklanmıyor, tamamen senden kaynaklanıyor, tecrübeyle sabittir :)

mermaid dedi ki...

nasıl yani ne yanlış ettik ama, ama,...

Adsız dedi ki...

sen doğru yoldasin devam deniz;)

H.Bahadır dedi ki...

ıhh! yine dıkkandım haa! Ben Lafımı ortaya goyarııım, isteyen geLir aLııır, istemeyen bırakır gaçaaar !
Bilmem ortalamam lazım mı?:)

yakınuzak dedi ki...

Yanlış etmenden değil, bilakis doğru etmenden bahsediyorum, hassasiyete lüzum yok yahu! :)

H.Bahadır dedi ki...

sen kimsiiin?yakınlaş bakiim!:)

mermaid dedi ki...

yakınuzak Aslı Soyer bu arada.

yakınuzak dedi ki...

Kimlik tespiti için teşekkürler Denizcim. Ad, soyad, telefon, faks, teleks :)